Hos AUBO har vi den holdningen at det ikke trengs en plan B når det gjelder å kjøpe nytt kjøkken, bad eller rom – bare en Plan A – nemlig Plan AUBO. Med Plan AUBO har vi satt ord på prosessen fra A til Å, slik at vi kan hjelpe deg med alt fra gode råd til brukbare redskaper både før, under og etter. Uansett om du skal renovere eller bygge nytt, kjøpe ditt første eller tredje drømmekjøkken, gir Plan AUBO deg en kunnskapsbank med informasjon fra kjøkkenkjennere, bransjespesialister og stylister for å hjelpe deg med å komme i mål.
Se filmen her (HUSK LYD) og lær hva du kan bruke Plan AUBO til.
Har du noen gang opplevd et utstillingskjøkken i en kjøkkenbutikk? Så har du kanskje også trodd at det bare var akkurat dét kjøkkenoppsettet man kunne få? Ta det rolig, du er ikke den eneste, men slik er det altså ikke. I hvert fall ikke hos AUBO. Her består kjøkkenet av en stor haug med byggeklosser som kan kombineres på kryss og tvers når det gjelder design, farger og materialvalg. Et kjøkken er med andre ord alltid en skreddersydd løsning.
Rett eller vinkel? Kjøkkenøy eller u-form? Kjært kjøkken kan ha mange … forskjellige oppsett. Her får du en guide til de vanligste kjøkkenoppsettene, og hvilke fordeler hver av dem kan ha.
En kjøkkenøy er en god løsning hvis du har et stort kjøkkenrom. Den kan brukes som skjerming mellom kjøkken og spisestue/stue og gi deg mer fleksibilitet og rom, både i forhold til arbeidsplass og oppbevaring. Du får også muligheten til å innrette kjøkkenet ditt med sitteplasser, der både familie og gjester kan slå seg ned for å ha det hyggelig mens maten lages. Husk å tenke arbeidstrekanten inn i innrettingen.
Et vinkelkjøkken – den såkalte L-formen – gir deg et godt arbeidsrom med muligheten til å ha alle funksjoner innen rekkevidde, fra benkeplass til kjøleskap, stekeovn og vask. I det L-formede kjøkkenet har du ofte også plass til et spisebord eller liten hyggekrok, slik at familie eller venner kan være samlet under matlagingen.
Du har vaner på et kjøkken. Måten du oppbevarer matvarene på. Måten du tilbereder maten på. Noen ting fungerer, noen fungerer kanskje ikke. Derfor er det alltid lurt å gå gjennom kjøkkenrutinene dine før du kjøper nytt kjøkken. Skriv ned alle ønskene dine, fra innredning av kjøkkenskuffer til spesielle vaner, og gjennomgå dem med en profesjonell kjøkkenkonsulent. Da får du garantert nye innspill som gjør hverdagen på kjøkkenet enklere, finere eller noe helt annet.
Et dypt kjøkkenskap kan være håpløst å finne noe i, og derfor foretrekker flere og flere å ha skuffer på det nye kjøkkenet. Med skuffer drar du bokstavelig talt innholdet ut av kjøkkenet, så det er lett å holde styr på – både mat, kokekar og servise. Og bare slapp helt av, skuffer tåler vekten av det arvede serviset ditt eller hele familiens forbruk av pasta. Det er derfor verdt å vurdere skuffer – for oversiktens skyld.
Men alt kan rotes til – også skuffer. Derfor må du selvfølgelig også sørge for å holde styr på både gryter og granola. Hos de fleste kjøkkenfirmaer kan du få ulike inndelingssystemer som kan hjelpe deg med å holde styr på maten og kjøkkenredskapene dine. Du kan også skaffe ulike bestikk- og utstyrsinnsatser som holder orden i alt fra fint bestikk til den store sleiva.
Med samtalekjøkken, kjøkkenallrom og mer plass i norske hjem har kjøkkenet til en viss grad blitt et oppholdsrom. Og nettopp dette kan være verdt å vurdere når du velger nye elementer. Hos AUBO ser vi en tendens til at flere velger åpne hyller eller overskap med glass i, slik at de kan vise frem servise og glass i stedet for å gjemme alt bort bak lukkede dører. Her kan du også sette en fin vase eller stille ut barnas nye kreasjoner, noe som gir kjøkkenet et hyggeligere, mer personlig preg.
En gang i tiden ble lysstoffrør brukt som primær belysning på kjøkkenet, men i dag har du heldigvis flere muligheter. Husk at det er forskjell på arbeidslys og hyggebelysning, så du får innredet kjøkkenet på best mulig måte – også når det kommer til lys. Her må du vurdere hva du trenger – og hvilket uttrykk du vil ha. Noen velger lys med dimming på kjøkkenet – andre velger fritthengende lamper. Her kan du også med fordel få gode råd og veiledning av en profesjonell kjøkkenkonsulent som har innsikt i hvordan kjøkkenet fungerer – både om morgenen, kvelden og de sene nattetimene.
Når vi snakker om nytt kjøkken, snakker vi mye om valg av materialer og utseende, men innrettingen i seg selv er også viktig. Her får du innsikt i de viktigste arbeidssonene på kjøkkenet og hvordan du optimaliserer din egen innretting.
Rengjøringssonen
Vask, avfallssystem og oppvaskmaskin er praktisk å ha i nærheten av hverandre. Denne sonen bruker du mye, både under og etter matlaging – særlig hvis du er typen til å rydde opp underveis.
Koke- og komfyrsonen
Koke- og komfyrsonen kan med fordel plasseres ved siden av – eller i nærheten av – tilberedningssonen. På den måten unngår du for mye bevegelse frem og tilbake. Flere og flere velger å skille kokesonen og komfyrsonen fra hverandre, men vurder å ha dem samlet, siden begge sonene oftest er i bruk samtidig.
Matsonen
Matsonen er der du oppbevarer maten din, både tørrvarer og de som må oppbevares i kjøleskap eller fryser.
Oppbevaringssonen
Gryter, kjeler og panner. Mikser, vaffeljern og brødrister. Det moderne kjøkkenet skal kunne dekke mange behov – og romme mange ting. Plasser redskaper og maskiner der du bruker dem mest – og vurder hvor mye du bruker dem.
Tilberedningssonen
Tilberedning krever arbeidsplass – og dermed benkeplass. Hvis du for eksempel er typen som baker mye, trenger du mye plass til både utstyr og råvarer. Hvis du på den annen side prioriterer å spise mer ute, trenger du sannsynligvis ikke så mye benkeplass.
Er rørleggerarbeidet en del av kjøkkenbudsjettet? Hvor mye må settes av til hvitevarer? Og kan en benkeplate virkelig koste like mye som et helt kjøkken? Det er mange forhold og tall å ta høyde for når du skal kjøpe nytt kjøkken, men bare du er forberedt, er det ikke egentlig så vanskelig å lage et kjøkkenbudsjett.
Betal alt på en gang
I kjøkkenbransjen har det nesten vært tatt for gitt i mange år at du betaler kjøkkenet ditt umiddelbart - og på en gang - men det trenger egentlig ikke å være slik.
Del opp betalingen
Hvis du vil ha mer luft i budsjettet for å kjøpe drømmekjøkkenet ditt, lønner det seg å se på alternative betalingsmetoder. De fleste har et billån der betalingen er delt inn i biter, noe som gir perfekt mening når du vurderer hva en bil kan koste. Den samme modellen kan faktisk gjøres med kjøkkenkjøpet ditt.
Elle melle, det kan være vanskelig å velge nytt kjøkken. Også fordi de nordiske kjøkkenprodusentene langt på vei ligner hverandre, men det er likevel en forskjell — også utover designet. Her får du en veiledningsguide for å få oversikt over kjøkkenmarkedet og velge riktig leverandør.
Et stemningskart består av bilder og materialer som du selv har satt sammen.
Farger er kommet for å bli – både i bolig- og kjøkkeninnredning. Det kan derfor være en god idé å søke inspirasjon hos fargeeksperter.
Instagram bugner av gode ideer til nytt kjøkken. Du kan søke på forskjellige emneknagger, for eksempel "kjøkkenrenovering", "nytt kjøkken" eller "aubo", og finne inspirasjon til alt fra håndtak, små stilleben og innredning generelt.
Det er ikke bare online du kan finne inspirasjon, for pent design og fine detaljer finnes det overalt. Restauranter, flisebutikker, plantesentre eller et besøke hjemme hos noen gode venner.
Det beste stedet å få inspirasjon er i kjøkkenbutikker. En ting er nemlig bilder, noe annet er virkeligheten. Her kan du se forskjellige kjøkkentyper på nært hold og få en klar følelse av både materialer, kvalitet og estetikk.