Er rørleggerarbeidet en del av kjøkkenbudsjettet? Hvor mye må settes av til hvitevarer? Og kan en benkeplate virkelig koste like mye som et helt kjøkken? Det er mange forhold og tall å ta høyde for når du skal kjøpe nytt kjøkken, men bare du er forberedt, er det ikke egentlig så vanskelig å lage et kjøkkenbudsjett.

Kjøkkenet er det desidert største møbelet i huset ditt. Det er sikkert også det dyreste. Dette skyldes mange ting, f.eks. rørføring, elektronikkinstallasjoner og håndverkerutgifter, og derfor er det også lurt å skaffe deg en oversikt over økonomien før du går i gang. Her får du en liste over de mest avgjørende punktene i et vanlig «nytt kjøkken»-budsjett.

Klargjøring og håndverkerhjelp

Når du skal ha nytt kjøkken, skal du som regel også kvitte deg med det gamle. Det innebærer riving av kjøkkenelementer, hvitevarer, fliser mm. Noen river også ned en vegg for å få plass til et større kjøkkenrom, og klargjøringen av kjøkkenrommet innebærer også ofte nytt tapet, ny maling og gulv. Når det gjelder oppbygging av rommet, er det mange prosesser i et kjøkkenprosjekt som krever en autorisert håndverker. Her er det lurt å skaffe deg en oversikt over hva du kan klare selv og hva du må ha profesjonell hjelp til. Det kan også lønne seg å få tilbud fra flere hold, slik at du kan få et mer presist bilde av prisnivået på oppgaven.

Designe det nye kjøkkenet

Du har sikkert mange meninger om hvordan det nye kjøkkenet skal se ut, men det er likevel en god idé å få en profesjonell kjøkkenkonsulent til å se på ønskene dine og designe en skreddersydd løsning. Da er du sikker på at du får en langvarig løsning, noe som helt sikkert er penger spart når alt kommer til alt.

Hos AUBO tilbyr vi gratis starthjelp, og dette omfatter møter med kjøkkenkonsulent om ønskene og behovene dine, gratis oppmåling eller kontrollmåling av egne mål, utarbeiding av 3D-fargetegninger med innredningsforslag til det nye kjøkkenet – alt sammen helt uforpliktende.

 

Kjøkkenelementer

Kjøkkenelementer er en viktig del av kjøkkenbudsjettet. De fås i ulike prisklasser, fra sett-sammen-selv-modellen til en skreddersydd kjøkkendesignløsning. Med en flatpakket løsning der alt skal settes sammen på stedet, kan det være langt til målstreken, så du må vurdere hvor mye arbeid du selv eller kjøkkenmontøren skal legge i montering av kjøkkenet. Samle forskjellige tilbud, og husk å sammenligne det som står i liten skrift – noen ganger er ikke nødvendigvis det billigste tilbudet det som er billigst når alt kommer til alt.

Benkeplate

Tre, marmor eller kompaktlaminat? Det er materialer og kravene dine til funksjonalitet som avgjør prisen på benkeplaten. Skal benkeplaten være rengjøringsvennlig, varmebestandig, enkel å reparere osv. – det er mye å ta høyde for. Du må også vurdere hvilket uttrykk du vil ha, siden benkeplaten er en stor visuell del av kjøkkenet. Det finnes mange løsninger – både på den billigere og den dyrere siden. Når du har bestemt deg, er det lurt å la kjøkkenvirksomheten hjelpe til med å måle opp til den nye benkeplaten, slik at de kan ta høyde for en skrå vegg og andre ujevnheter i kjøkkenrommet.

 

Hvitevarer

Det er stor forskjell på pris på hvitevarer, og det er nettopp her du kan øke eller redusere kostnadene i kjøkkenbudsjettet. Noen velger å gjenbruke alle eller noen av hvitevarene sine, mens andre bytter ut alt i forbindelse med det nye kjøkkenet. Merk deg hvilke behov eller spesielle ønsker du har, f.eks. to stekeovner eller en quooker.

 

Kran og vask

Akkurat som med benkeplaten bruker du vasken og kranen mye. Begge disse er ting som kan variere en del i pris. En ny vask kan fås i mange ulike materialer, og her må du ta høyde for både uttrykk og vedlikeholdsgrad. Hvis du vil spare, kan du alltids skifte ut en kran etter en stund, men husk at valget ditt skal passe til resten av kjøkkendesignet uansett pris. I dag kan du få kraner med spesielle funksjoner, som kokende vann og kullsyrevann fra springen, noe som også gir ekstra verdi i hverdagen.

 

Montering

Å montere et kjøkken krever mye tålmodighet og kunnskap. Derfor er det lurt å sette av en del penger til dette punktet hvis du ikke er altmuligmann selv.

Hvis du lar profesjonelle montører sette opp kjøkkenet, slipper du også å stå ansvarlig for reklamasjoner hvis det mot all formodning leveres noe feil eller hvis en før får riper under montering.