Når du skal velge ny kran eller vask, spiller både funksjon og design en rolle. Hva er ditt behov? Og hvilken stil har du? Her får du vår guide til å velge kran og vask.

60 prosent av tiden du tilbringer på kjøkkenet, bruker du rundt vasken og kranen. Tankevekkende, ikke sant? Når du trenger vann til pastaen, skal skylle noen kaffekopper eller bare vaske hendene. Kranen og vasken er en naturlig del av hverdagen, så naturlig at du kanskje ikke engang tenker på hvor mye du bruker disse elementene på kjøkkenet ditt. Men det er verdt å tenke på før du begynner å velge kran og vask, slik at du finner den rette løsningen – både når det gjelder design og funksjon.

AUBO Kjøkken
60 prosent av tiden du tilbringer på kjøkkenet, bruker du rundt vasken og kranen.

Guide til riktig kran

Utvalget av kraner er stort når det gjelder både design og materialer, og du kan velge mellom alt fra myke buer til strenge, rette linjer, krom og aluminiumsutseende til messing og metallgrå.

Verdt å vurdere før du velger kran:

Høyde
Kranen skal ha riktig høyde, så det er lett å jobbe og rengjøre kokekar under rennende vann.

Størrelse
Kranen er tilgjengelige i forskjellige størrelser, så husk å måle hva som passer best inn på kjøkkenet ditt.

Design
Ditt valg skal passe til resten av kjøkkenet.

Kvalitet og vedlikehold
Forskjellige materialer, som for eksempel messing eller stål, krever forskjellig grad av vedlikehold, og også den samlede kvaliteten kan ha betydning for produktets holdbarhet.

Grunnfunksjonene til en kran har vært kaldt og varmt vann i mange tiår, men i dag kan du supplere med mange andre kule funksjoner som er designet for å gjøre hverdagen din mye enklere. Du kan for eksempel få en berøringsfri kran som er hygienisk og velegnet i situasjoner der hendene dine er veldig skitne. Det er også noen som velger uttrekksslanger, så det er enklere å rengjøre for eksempel stekeplater, rister og store gryter.

Vannkran med kokende vann har også for lengst gått sin seiersgang i mange hjem, og det er med god grunn, for det er jo smart å ha kokende vann klart for hånden på null komma niks. I dag kan du også få kraner med innebygd kullsyrevann og isvann.

Velg den perfekte vasken – for deg

Når du skal velge ny vask, er det ikke bare størrelse og materiale du skal tenke på. Du må også tenke på design og montering. For noen kan det være smart å ha en stor vask, som har plass både til stekeplater og kokekar. Andre trenger en liten vask siden det ikke er så mye benkeplass på kjøkkenet. Noen velger en vask med kant, mens andre foretrekker at den flukter med resten av benkeplaten så det er lett å børste bort smuler og annet smuss.

Noe av det første kjøkkenkonsulenten vil spørre deg om, er hvilket materiale du ønsker å ha vasken i. Her får du en oversikt over de vanligste valgmulighetene.

Porselensvask

Porselen er et keramisk produkt som består av blant annet kvarts og feltspat, som er formet, tørket og til slutt brent ved høy temperatur. Det gir en veldig slitesterk overflate som tåler mye. En porselensvask er det klassiske valget som passer til mange forskjellige typer benkeplater, fra tre til naturstein.

Fordeler med porselen:

 • Klassisk

Dette må du tenke på:

 • Kan forekomme synlig kant ved underliming

Komposittvask

En komposittvask består av en blanding av granitt, akryl og i noen tilfeller fargepigmenter, noe som gir en holdbar og estetisk løsning som tåler litt av hvert. Denne typen vask kan fås i forskjellige farger og dimensjoner, både runde og firkantede, slik at du har muligheten til å sette ditt eget personlige preg på kjøkkenet.

Fordelene med kompositt:

 • Eksklusiv
 • Mulighet for fargede vasker

Dette må du tenke på:

 • Kran med kokende vann kan misfarge
 • Kan sprekke ved varme-/kuldesjokk

Stålvask

En stålvask gir en helt glatt overflate som er enkel å både rengjøre og vedlikeholde. Vasken er designet i mange forskjellige former og uttrykk som passer til både det romantiske og mer moderne kjøkkenet. Hvis du velger en benkeplate i stål, kan du også få stålvasken sveiset inn, slik at overgangen mellom vask og benkeplate ikke er synlig.

Fordelene med stål:

 • Eksklusiv
 • Praktisk

Dette må du tenke på:

 • Når den først er tatt i bruk, vil det oppstå riper i

Core- og corian-vask

Core- og corian-vasker brukes ofte i benkeplater av samme materiale. Det gir et elegant, stramt og eksklusivt utseende. Disse to typene vasker er laget av forskjellige mineraler blandet med akryl, som gir en ekstremt holdbar overflate – lettholdt og enkel å reparere.

Fordelene med corian og getacore:

 • Bredt utvalg av vasker
 • Vask i samme materiale som benkeplaten
 • Vask og benkeplate kan gå i ett

Dette må du tenke på:

 • Forsterkende stålbunn anbefales