Rett eller vinkel? Kjøkkenøy eller u-form? Kjært kjøkken kan ha mange… forskjellige oppsett. Her får du en guide til de vanligste kjøkkenoppsettene, og hvilke fordeler hver av dem kan ha.

Kjøkken med øy

En kjøkkenøy er en god løsning hvis du har et stort kjøkkenrom. Den kan brukes som skjerming mellom kjøkken og spisestue/stue og gi deg mer fleksibilitet og rom, både i forhold til arbeidsplass og oppbevaring. Du får også muligheten til å innrette kjøkkenet ditt med sitteplasser, der både familie og gjester kan slå seg ned for å ha det hyggelig mens maten lages. Husk å tenke arbeidstrekanten inn i innrettingen.

Med en kjøkkenøy kan du innrette kjøkkenet ditt med sitteplasser.

Kjøkken med parallelle linjer

Hvis kjøkkenet ditt er et langt, smalt rom eller et gjennomgangsrom, kan du med fordel ha kjøkkenmoduler på begge sider av rommet. Hvis det er nok gangplass til det, gir det deg nemlig mer plass å jobbe på. Husk å plassere arbeidssonene nærme hverandre og tenk arbeidstrekanten inn i innrettingen.

Hvis kjøkkenet ditt er et langt, smalt rom eller et gjennomgangsrom, kan du med fordel ha kjøkkenmoduler på begge sider av rommet.

Kjøkken med L-form

Et vinkelkjøkken – den såkalte L-formen – gir deg et godt arbeidsrom med muligheten til å ha alle funksjoner innen rekkevidde, fra benkeplass til kjøleskap, stekeovn og vask. I det L-formede kjøkkenet har du ofte også plass til et spisebord eller liten hyggekrok, slik at familie eller venner kan være samlet under matlagingen.

Kjøkken med U-form

Hvis du har et stort rom og trenger mye arbeidsplass på kjøkkenet, kan du med fordel tenke i U-form. Her får du kjøkken på nesten alle sider, noe som gir deg gode muligheter til å tenke mye oppbevaringsplass og flere arbeidssoner — husk arbeidstrekanten.

Kjøkken med I-form

Noen velger parallelle linjer, andre I-form, hvis kjøkkenet er et langt, smalt rom. Fordelen med I-formen er at du får alle funksjonene samlet på samme side, slik at du får mer bevegelsesfrihet i rommet hvis det er litt trangt om plassen. Husk å plassere arbeidssonene nærme hverandre, siden du ikke kan bruke arbeidstrekanten i et I-formet kjøkken.

Fordelen med I-formen er at du får alle funksjonene samlet på samme side.

Kjøkken med G-form

Et G-formet kjøkken krever en god del plass – til gjengjeld får du mye plass å boltre deg på. Med all den benkeplassen kan du også vurdere å integrere sitteplasser i kjøkkenet, slik at dere kan være flere samlet under matlagingen.