Når vi snakker om nytt kjøkken, snakker vi mye om valg av materialer og utseende, men innrettingen i seg selv er også viktig. Her får du innsikt i de viktigste arbeidssonene på kjøkkenet og hvordan du optimaliserer din egen innretting.

Du tilbringer mange timer på kjøkkenet ditt. Beveger deg fra kjøleskapet til platetoppen. Fra spisebordet til oppvaskmaskinen. Derfor er det også fornuftig å se på arbeidsmønstrene på et kjøkken – og hvordan du kan optimalisere dem.

Topp 5 arbeidssoner på kjøkkenet

Tradisjonelt snakker vi om at det er fem arbeidssoner på kjøkkenet. Alle arbeidssonene er viktige hver for seg, men de må selvfølgelig også fungere sammen, så her kan det lønne seg å ha med en profesjonell kjøkkenkonsulent i planleggingen, slik at alt fungerer som en enhet.

1. Matsonen

Matsonen er der du oppbevarer maten din, både tørrvarer og de som må oppbevares i kjøleskap eller fryser. Det er lurt å innrette det slik at du får best mulig oversikt over all maten din. Hvis du setter de hermetiske, skrellede tomatene lengst bak i skapet, vil du sannsynligvis glemme at du har dem. Her kan du bruke skuffer eller skap med uttrekk. Størrelsen på kjøleskapet og fryseren avhenger av størrelsen på husstanden.

2. Oppbevaringssonen

Gryter, kjeler og panner. Mikser, vaffeljern og brødrister. Det moderne kjøkkenet skal kunne dekke mange behov – og romme mange ting. Plasser redskaper og maskiner der du bruker dem mest – og vurder hvor mye du bruker dem. Det som ikke er i bruk så ofte, trenger heller ikke å få den mest tilgjengelige plassen.

3. Tilberedningssonen

Tilberedning krever arbeidsplass – og dermed benkeplass. Hvis du for eksempel er typen som baker mye, trenger du mye plass til både utstyr og råvarer. Hvis du på den annen side prioriterer å spise mer ute, trenger du sannsynligvis ikke så mye benkeplass.

Koke- og komfyrsonen kan med fordel plasseres ved siden av – eller i nærheten av – tilberedningssonen.

4. Koke- og komfyrsonen

Koke- og komfyrsonen kan med fordel plasseres ved siden av – eller i nærheten av – tilberedningssonen. På den måten unngår du for mye bevegelse frem og tilbake. Flere og flere velger å skille kokesonen og komfyrsonen fra hverandre, men vurder å ha dem samlet, siden begge sonene oftest er i bruk samtidig – og dermed også helst bør være i nærheten av sonen på kjøkkenet der du klargjør og tilbereder maten.

5. Rengjøringssonen

Vask, avfallssystem og oppvaskmaskin er praktisk å ha i nærheten av hverandre. Denne sonen bruker du mye, både under og etter matlaging – særlig hvis du er typen til å rydde opp underveis. Uansett er det praktisk å samle alt som har med rengjøring å gjøre, slik at du for eksempel enkelt kan få det skitne serviset fra vasken ned i oppvaskmaskinen.

Husk arbeidstrekanten

Når du har orden på arbeidssonene, har du også orden på arbeidstrekanten. Enten du har et langt, smalt kjøkken, et u-formet kjøkken eller en kjøkkenøy midt i det hele, er det alltid en rekke hensyn å ta når det gjelder den vanligste arbeidsflyten på et kjøkken. Og det er her arbeidstrekanten spiller inn.

Vi bruker mest tid ved kjøleskapet, kokesonen og rengjøringssonen på kjøkkenet, så disse tre arbeidssonene bør plasseres slik at du jobber i en trekant. Dette sparer deg for unødvendige skritt og gir bedre arbeidsflyt når du står og lager mat eller vasker opp etter middagen. Arbeidstrekanten må planlegges inn allerede i utformingsfasen av kjøkkenet, slik at resultatet ikke bare blir pent, men også praktisk og enkelt å bruke.