Kjøkkenet blir mer personlig og dristig

Det er etter hvert blitt slutt på nøytrale kjøkken og mainstreamløsninger. Det personlige kjøkkenet vinner nemlig mer og mer frem, ifølge boligstylist Mette Kirstine Brinch, som megetsigende driver interiørfirmaet Unikke Rum.

Som boligstylist jobber Mette Kirstine Brinch daglig med stue og interiør under mottoet om at alle rom kan bli unike – også kjøkkenet. Her får du stylistens tips om dagens trender og hvordan du kan få mer personlighet inn på kjøkkenet, enten det er 10 år gammelt eller helt nytt.

Inviter naturen med inn

Naturen er mer til stede enn noen gang før. Både i folks bevissthet og innen boliginnredning. Den organiske stilen og de mer naturlige materialene i de nordiske hjem er en av de bedre konsekvensene av den siste tidens koronatilværelse, forteller Mette Kirstine Brinch, som også ser trenden på kjøkkenet.

«Vi har blitt tvunget til å være hjemme en periode, noe som har betydd at flere har fått øynene opp for hvor vakre omgivelser vi egentlig bor i her i nord. Vi har lært å sette pris på naturen, og det har også påvirket innredningen vår, der «ute» blir mer og mer likt «inne», også på kjøkkenet.»

Mette Kirstine Brinch peker på valg av tre som en av trendene hun ser, både som hele kjøkken i tre, men også når det gjelder innredningsdetaljer som flettekurver, bambusmatter og oppvaskbørster i tre som gir en mer naturlig stil i rommet.

«Jeg synes også folk er blitt mer modige. Der man før kanskje valgt et tradisjonelt, hvitt kjøkken, ser jeg nå at folk tør å velge kjøkken med farger. Blått og grønt, som har referanser til naturen, er blant de populære fargene. Men jeg tror ikke det vil ta så lang tid før folk tør å bruke andre farger på dørene, eller kanskje velger en litt mer sprø farge.»

Naturen er mer til stede enn noen gang før. Både i folks bevissthet og innen boliginnredning.

Vi har blitt tvunget til å være hjemme en periode, noe som har betydd at flere har fått øynene opp for hvor vakre omgivelser vi egentlig bor i her i nord. Vi har lært å sette pris på naturen, og det har også påvirket innredningen vår, der «ute» blir mer og mer likt «inne», også på kjøkkenet.

Mette Kirstine Brinch

Boligstylist, Unikke Rum

Plass til hygge og kos – og personlige fliser

Tidligere skulle kjøkkenet helst være et rent lerret. Stramme linjer, skuffer uten håndtak og fokus på funksjon. Eller sagt med andre ord: det var ikke så mye som skulle stikke seg ut. Det er imidlertid en trend som er i ferd med å endre seg.

«Jeg kan se at dette med «mix and match» blir mer og mer populært. Noen tar helt spesielle grep, mens andre henger opp fargerike gardiner på kjøkkenet. Det er blitt for kjedelig å bare male en vegg for å «friske opp» innredningen. Det må mer til. Og heldigvis for det», sier Mette Kirstine Brinch.

Du kan for eksempel male gulvet i en flott farge eller henge favorittkunsten din opp på veggen, legger boligstylisten til. Ifølge Mette Kirstine var kjøkkenet også før korona blitt mer og mer et oppholdsrom, på samme måte som stuen, og derfor kan man også med fordel innrede rommet deretter. Det må skapes plass til avslapning og interiør som ikke bare inviterer til å lage mat, men også til hygge og kos.

Og hvis du er den typen som fortsatt vurderer et hvittonet kjøkken etter å ha lest denne artikkelen, skal du ifølge stylisten absolutt ikke fortvile. Det er fortsatt mange alternativer for å sette et personlig preg på kjøkkenet ditt.

«La oss si at du også gjerne vil ha hvite fliser til det hvite kjøkkenet. Da finner du raskt ut at hvitt ikke bare er hvitt. Du kan få fliser med kanter, struktur, med håndmalte motiver, fra kremhvitt til kritthvitt. Det finnes altså mange måter å gi kjøkkenet et eget særpreg på», avslutter Mette Kirstine Brinch.

Mette Kirstine Brinch er en anerkjent dansk boligstylist som bl.a. lever av å lage boligstyling til danske boligmagasiner. I tillegg driver hun interiørfirmaet Unikke Rum.