AUBO production A/S

Vævervej 19-23

DK-7490 Aulum

+45 97 47 35 00

aubo@aubo.dk

Benkeplater

Hvilken benkeplate skal du velge på kjøkkenet?

Er du midt i et kjøp av kjøkken? Og er du fortapt i de mange beslutningene som sammen skal skape ditt nye drømmekjøkken? Så er det hjelp å finne her. Hvis du leser videre, vil du forhåpentligvis få svar på hvilken benkeplate som passer akkurat for deg.

Kjøkkenet er et av de viktigste stedene i et hvert hjem. Det er både et sosialt samlingspunkt og et verksted for å hakke, steke og servere de daglige måltidene. Et av de viktigste elementene på kjøkkenet er benkeplaten. Delvis er kjøkkenbenken en viktig del av det generelle visuelle uttrykket, og en vakker benkeplate kan krydre selv det kjedeligste kjøkkenet. Men en kjøkkenbenk er også viktig, ettersom kjøkkenet er et produksjons rom. Et sted hvor det er rikelig med aktivitet og hvor parametere som holdbarhet og motstand er avgjørende.

Det er et hav av forskjellige benkeplater som varierer i både farger og materialer, så å finne riktig benkeplate kan være en utfordring. Her vil vi gjennomgå alle hensynene du bør ta når du velger en ny benkeplate.

Hva du må ta hensyn til når du kjøper en ny benkeplate?

Kjøkkenbenkeplater finnes i en rekke varianter, og å finne riktig benkeplate avhenger veldig av dine behov. Det er forskjellige oppfatninger av hva benkeplaten skal bidra til, og derfor bør man nøye vurdere sinebehov før man investerer i en ny benkeplate.

– Du må være klar over hva du trenger bordplaten til. Selvfølgelig skal det ligge på toppen av noen kjøkkenskap, men du må finne ut hvordan du bruker benkeplaten din. Hvis du er en av dem som kjøper en pizza hver dag og bare må pakke ut, så betyr ikke holdbarhet og vedlikeholdskrav på benkeplaten noe.

– Hvis du derimot er aktiv på kjøkkenet, enten ved å slakte, bake eller generelt koke, er det en rekke praktiske krav som må prioriteres. Det er dermed en balanse mellom de estetiske og de praktiske aspektene. Samtidig spiller det økonomiske også en betydelig rolle. En benkeplate på kjøkkenet kan svinge veldig i pris avhengig av materialet, og her kan det hende du må gjøre noen kompromisser hvis det er satt av et budsjett på forhånd.

I tillegg til benkeplatens slitestyrke og holdbarhet, er estetisk uttrykk en avgjørende faktor. Valg av benkeplate er en viktig avgjørelse fordi det er et så sentralt element på kjøkkenet og fordi prisen på benkeplater at man ikke bare skifter den fra den ene til den andre dagen. Derfor kan du med fordel velge en benkeplate som du også kan se på om 10 år. Dagens innredning av hjemmet definerer i mange tilfeller også valg av kjøkken og benkeplate. Et kjøkken er ikke lenger nødvendigvis et eget rom der du kan stå i fred og fordragelighet og utfolde deg gastronomisk. Kjøkkenet har i stor grad tt blitt en integrert del av resten av hjemmet, og det stiller også krav til blant annet benkeplatens design og visuelle uttrykkkjøkkenborddesign og visuelt uttrykk.

– I dag er det veldig moderne at du har et kjøkken og stue i sammen, så det fungerer nesten som et selvstendig rom. Dette betyr at mange mennesker legger ekstra vekt på det estetiske aspektet – i stedet for det funksjonelle – for å skape en rød tråd i hele hjemmet. Hvis kjøkkenet for eksempel er plassert som en del av stuen, må det passe sammen med resten av stuen. Det må være en helhet.

 

Hva tåler en kjøkkenbenk?

Et kjøkken er først og fremst et arbeidsområde der det kokkeleres med gryter og panner, og hvor olje, vann og matvarer ofte flyr gjennom luften. Det krever åpenbart materialenes holdbarhet, og det gjelder ikke minst benkeplaten. Men hva slags stress er en kjøkkenbenk typisk utsatt for i hverdagen?

Varme:
Hvis du bare er litt aktiv på kjøkkenet, vil varme gjenstander som gryter og panner utgjøre en risiko for bordplaten. Få benkeplater tåler direkte varme, og krever derfor ofte forsiktig håndtering av varme elementer nær benkeplaten. Imidlertid er det benkeplater som er mer motstandsdyktige mot varme enn andre.

– Folk som lager mye mat er spesielt opptatt av at benkeplaten tåler varme. Så langt har det ikke vært noen benkeplater i et materiale som har tålt direkte varme. Granitt benkeplater, som er stein, og kompositt benkeplater av granitt, kan du sette varme gjenstander på, men det anbefales ikke. Hvis benkeplaten tar opp varmen, er det fare for at den til slutt sprekker. I dag er det imidlertid et materiale som kalles Decton som tåler 1200 grader. Der kan du bare legge alle de varme objektene du ønsker. Men alt i alt er det en fordel å ha en bordbeskytter innen rekkevidde uavhengig av bordplaten.

Riper:
En kjøkkenbenk vil også mest sannsynlig bli utsatt for forskjellige riper og merker når du sjonglerer med skarpe kniver eller når du flytter kjøkkenutstyr frem og tilbake. Igjen er materialet på benkeplaten avgjørende for hvor motstandsdyktig overflaten er mot riper.

– Det er veldig forskjellig hvordan folk bruker og belaster benkeplaten. Men det mest fornuftige man kan kjøpe for prisen er en laminat benkeplate. En laminat benkeplate tåler praktisk talt alt annet enn varme. Selvfølgelig kan du ripe en benkeplate av laminat, men det er ikke noe som skjer ved vanlig daglig bruk. En laminat benkeplate med underlimt vask uten kanter passer perfekt til en barnefamilie. Og ellers kan du jo alltids oppgradere med komposittstein eller granitt.

Vann og flekker:
I tillegg til riper og varmebelastning blir en benkeplate på kjøkkenet også utsatt for forskjellige flekker. Den kan for eksempel komme fra området ved komfyren der oljesprut fra pannen kan havne på benken og trekke inn. Noen benkeplater har også vanskeligere for å håndtere større vannmengder, og det er derfor området rundt vasken kan bli spesielt utsatt. I dette området kan man for eksempel bruke et materiale som stål som tåler vannsøl bedre. Hvis du vil ha en holdbar benkeplate som ikke krever vedlikehold, er ikke en benkeplate av tre det riktige valget.

– Om du vil ha en vedlikeholdsfri benkeplate, bør du for eksempel ikke velge en benkeplate i tre, for den må vedlikeholdes. Men hvis du ikke har noe problem med å måtte gi benkeplaten din olje to til tre ganger i året, kan du enkelt ha en benkeplate i tre.

 

Hvilke benkeplater er inn for øyeblikket?

Som det ovennevnte indikerer, er det et hav av muligheter når det gjelder å finne riktig benkeplate. Det kan være vanskelig å bestemme seg fordi populariteten til benkeplater avhenger av forskjellige parametere. Akkurat som klesmote endres fra tid til annen, gjør også det med trender i på benkeplater. Siden benkeplater kan være en dyrt anskaffelse, kan man ofte gjenspeile utviklingen i benkeplater i den generelle sosiale økonomien.

I likhet med materialets eksklusivitet forekommer også gradvise forandringer i form og farge.

– For ti år siden skal benkeplaten være 60 mm tykk – i dag er mange av benkeplatene våre 20 mm og noen går helt ned til 12 mm for det lette utseendet. I Danmark har vi de siste 15 årene foretrukket svart-hvite benkeplater. Den hvite er fortsatt den som selger mest. Hvitt er praktisk på et kjøkken, og svart kan være mer plagsomt her. De får samme antall riper, men det er lettere å gjemme seg i en hvit benkeplate. Dette gjelder alle materialer.

Få hjelp i vår Plan AUBO benkeplate-guide

Hvilken benkeplate skal jeg velge? Det er et av de store spørsmålene når du skal kjøpe nytt kjøkken. Her har du en oversikt over de vanligste benkeplatetypene – og hva du bør tenke på før du velger din favoritt.

 

Plan AUBO benkeplateguide
Trenger du hjelp?

Trenger du hjelp?

Vi sitter klare til å hjelpe deg med informasjon om våre produkter.

Chat med oss