AUBO production A/S

Vævervej 19-23

DK-7490 Aulum

+45 97 47 35 00

aubo@aubo.dk

Lesetid

3 minutter

Hos AUBO har vi ansatt mange forskjellige medarbeidere. Også med mange forskjellige etniske bakgrunner. Hos AUBO er nemlig holdningen at en moderne virksomhet skal gjenspeile samfunnet, også når det kommer til etnisitet. Derfor ser vi også på det som virksomhetens oppgave å by nye innbyggere i Danmark velkommen – også på jobbmarkedet. 

«Både virksomhetens grunnlegger Jens B. Bertelsen og jeg har jo innvandret,» lyder det med et smil fra Torben Andersen, administrerende direktør hos AUBO, når samtalen vender seg mot mangfold på arbeidsplassen, og han utdyper det slik: «Det er ingen av oss som er født i Aulum, der AUBO ligger, men man slår jo røtter dit man flytter. Det tror vi gjelder alle mennesker. Som virksomhet mener vi derfor også at vi har et ansvar, både overfor lokalområdet og menneskene som kommer hit.» 

Hos AUBO er det også ifølge Jens B. Bertelsen og Torben Andersen en selvfølge at man åpner dørene og bruker de ressursene som skal til for å integrere medarbeidere med en annen etnisk bakgrunn i AUBO. Det er historien om Luul Fremichael Aron et godt bevis på. 

Fra Ukraina til Aulum 

Oleh Sokolovskyy kom til Danmark i 2005 i forbindelse med en lærlingplass. Han hadde akkurat fullført landbruksutdannelsen sin i Ukraina, og muligheten for mer erfaring ventet på ham. Lærlingplassen ble med tiden til en fast stilling, og Oleh ble boende i Danmark. Etter tolv år innen dansk landbruk ønsket han imidlertid en forandring i hverdagen. Frem til da hadde Oleh gjort mye sesongbasert arbeid, noe som kunne bety lange dager hjemmefra, men nå ville han tilbringe mer tid sammen med familien. Oleh og kona hadde slått seg ned i Aulum, så han valgte p forhøre seg om ledig stilling hos AUBO.

«Jeg hadde hørt mye bra om selskapet, så jeg var heldig som fikk en plass hos dem. Til å begynne med var det på prøve, men vi kom raskt frem til at det var et godt samarbeid», forteller Oleh. Oleh sto ikke bare overfor et bransjeskifte da han startet hos AUBO. Det var også et kulturskifte. Både arbeidsoppgavene og mentaliteten på arbeidsplassen var annerledes.

«Jeg måtte først og fremst venne meg til å avslutte på et bestemt tidspunkt. Hver dag. Jeg var jo vant til å jobbe frem til dagens oppgaver var fullført», forteller Oleh. Slik er det ikke hos AUBO. Her er det en evig strøm av arbeidsoppgaver, også til dagen etterpå, så har man fri, så har man fri. «Fellesskapet er også helt annerledes. Det er som et slags kollektiv. Det spiller ingen rolle om du er eier, produksjonssjef eller lagermedarbeider. Her snakker alle med alle, jeg har følt meg velkommen helt fra starten av.»

For Oleh ble jobben hos AUBO også et springbrett til å lære dansk. I den forrige jobben hans gikk han mye for seg selv, men slik er det ikke hos AUBO. «Det er alltid noen å snakke med. Og noen å le sammen med. Det betyr mye for meg. Og det har mye å si for humøret i løpet av arbeidsdagen», sier Oleh, som nå er på sitt sjette år som fast ansatt hos AUBO.

I 2022 fikk Oleh tilbud fra AUBO om å gå i voksenlære som maskinsnekker. Etter en realkompetansevurdering ble det inngått en utdanningsavtale med Oleh, noe som betyr at han innen september 2025 kan kalle seg en ferdigutdannet maskinsnekker.

Effektiv innsats krever plass og tid 

Oleh søkte selv på jobben som lagermedarbeider hos AUBO, mens noen av kollegaene hans, som også er av annen etnisk opprinnelse, er ansatt via Herning kommune.

Aulum er en del av Herning kommune, som kommunalt styrer innsatsen for å få flyktninger og innvandrere inn i det danske samfunnet. Det krever ikke bare danskkunnskaper og å tilpasse seg til en ny kultur. Det krever også et godt samarbeid med lokale bedrifter, forteller Susanne Juel, som til daglig jobber som nærlingslivskonsulent hos Herning kommune for å få mennesker fra andre land ut på det danske jobbmarkedet. 

«Her har AUBO spilt en aktiv rolle i kommunen. Som virksomhet bruker de mye krutt på å hjelpe de svake i samfunnet, også når det kommer til mine klienter, som virkelig er verdifullt. Også fordi jeg kan se at det hjelper dem. Det blir en god løsning for alle parter når man gjør en innsats for det, og innsatsen blir fulgt hele veien. Det har de fått til hos AUBO. Og det er ganske enkelt fordi de har hatt viljen til det, både hos ledelsen og hos de ansatte,» lyder det fra Susanne Juel. 

«Alle medarbeiderne arbeider etter kontrakt og gjeldende lokale avtaler når de først er faste ansatte etter prøveforløp eller praksisperiode. Så AUBO gir ikke lønnsforskjeller basert på hvor man kommer fra. Det er et spørsmål om å sikre tilstrekkelig og kompetent arbeidskraft, samtidig som vi viser samfunnsansvar,» understreker Torben Andersen. I 2021 har syv av de ansatte hos AUBO en annen etnisk bakgrunn enn dansk, og fire av dem er blitt fast ansatt etter et samarbeid med Herning kommune. 

 

Veiledning & inspirasjon

Nysgjerrig på mer?

ANSTENDIGHET FRA DANMARK
AUBO Kjøkken Grunnlegger

Du kan alltid regne med AUBO

I over 30 år har AUBO bygget på vestjysk anstendighet. Det handler for eksempel om tillit og trygghet. Om å holde det vi lover i alle situasjoner. Om å gjøre alt vi kan for å gi kunden det beste mulige produktet. Hver gang.

Dansk anstendighet
Trenger du hjelp?

Trenger du hjelp?

Vi sitter klare til å hjelpe deg med informasjon om våre produkter.

Chat med oss