Mange produksjonsbedrifter har en sesongpreget produksjon der overtid kan erstattes av perioder med mindre aktivitet. For å skape stabilitet, spesielt for de ansatte, har AUBO i samarbeid med selskapets tillitsvalgte innført VUA på arbeidsplassen.
Hos AUBO er det travelt. Og det har det vært i mange år. Det er mange kunder til nye kjøkken og bad, og dette merkes i Aulum, der produksjonen pågår. Det er imidlertid ikke alltid at det er like mye å produsere, fordi de travle periodene har en tendens til å hope seg opp i løpet av året.
“Tidligere kunne dette være en utfordring fordi produksjonen vår er sesongbasert. Noen perioder er vi svært travle, andre ganger er vi det ikke, og det utløste tidligere en svingdøreffekt der vi sendte medarbeidere på kurs, eller der vi måtte si farvel til gode kolleger som vi senere hadde behov for”, sier Michael Pedersen, som er produksjonssjef i AUBO.
Noen produksjonsbedrifter velger å ansette tidligere ansatte på nytt eller ansette vikarer når det blir travelt igjen, men vi i AUBO tror ikke at dette er en langsiktig løsning. Her ønsker vi heller å forholde oss til de ansatte som er der. Og med god grunn.
“Vi er i en så heldig posisjon at vi har mange dyktige medarbeidere som gjerne vil bruke timene sine hos oss i AUBO. De kjenner rutinene, og de kan håndverket. Selvfølgelig vil vi beholde dem. Selv når vi ikke har mye å gjøre.”
For AUBO kalles løsningen på dette for VUA.
En ekstra forsikring – med fremtidsutsikter
VUA er en forkortelse for “variabel ukentlig arbeidstid”, og i dag har AUBO drevet VUA-ordningen i 13 år.
“VUA betyr i utgangspunktet at vi legger timene der vi trenger dem. Vi jobber litt lenger og sparer opp timer når vi har det travelt, og så avspaserer vi dem i perioder vi har litt mindre å gjøre. Enten det er mye eller lite å gjøre, får du fortsatt full lønn, forklarer Michael Pedersen.
VUA er en lokal avtale som er gjort i samarbeid med selskapets tillitsvalgte, og i dag er det et naturlig arbeidsverktøy for både de ansatte og ledelsen i AUBO, men tilbake i 2009 tok det likevel litt tid til å venne seg til å få ordningen i gang. Det krevde også et annet tankesett fra noen av medarbeiderne.
“Jeg må ærlig talt innrømme at jeg var imot VUA til å begynne med, sier Jan Overby Kristensen med et smil om munnen. Han er tillitsvalgt og lagermedarbeider i AUBO, der han har vært ansatt i 21 år. “Da ordningen startet her i AUBO, var jeg yngre og tenkte kanskje ikke så mye på konsekvensene. Jeg ville bare ha overtidstillegget mitt. Hvis det var nedgangstider og du mistet jobben, kunne du bare finne en annen jobb.”
Det er ikke slik Jan Overby Kristensen ser det i dag.
“Du er jo aldri garantert jobb, men VUA gir oss en ekstra forsikring som skaper mer fred på arbeidsfronten. For oss alle. Det gir også rom for avspasering, slik at vi kan ha ledig tid til andre ting. De som vil, vel å merke. VUA er en 100 % frivillig ordning, så du trenger ikke å gi en ekstra arbeidsinnsats hvis du av en eller annen grunn ikke kan eller ikke har tid.”
I dag er VUA-ordningen hos AUBO utvidet med tilleggsbetaling. Det har også vært en bonusordning for alle ansatte. “Begge deler er arbeidsverktøy som må fortsette å utvikle seg over tid”, sier Jan Overby Kristensen. Michael Pedersen er enig med ham når det gjelder denne fremtidsutsikten.
“Slike ordninger må aldri etableres med sju tommers spikre. Vi må hele tiden fokusere på å gjøre det nytt og overkommelig for våre medarbeidere, slik at det blir ekstra stimulerende å gjøre en god jobb.”