Tidslinje for et ferdig kjøkken:

Hvilke håndverkere trenger jeg?

Fra riving til oppbygging av vegger. Nye rør, elektrisitet og tilkobling av nye hvitevarer. I tillegg til kjøkkenmontøren kreves det en del forskjellig fagekspertise når du skal få montert det nye kjøkkenet ditt. Med vår tidslinje for kjøkkenmontering kan du se hvilke håndverkere du trenger trinn for trinn.

Før kjøkkenet monteres

Rivning
De fleste kjøkkenprosjekter begynner med å fjerne de gamle kjøkkenelementene dine. Noen velger å gjøre det selv, mens andre får en snekker eller kjøkkenmontør til å fikse denne delen av prosessen. Hvis det gamle kjøkkenet er i god stand, lønner det seg å bruke energi på å selge det videre, slik at elementene kan få nytt liv i et annet hjem, sommerhus eller hytte.

Rørlegger
Hvis du velger en annen innretting av kjøkkenrommet ditt, må det vanligvis legges nye rør, og da trenger du en rørlegger. Noen velger å flytte vasken, mens andre trenger et nytt avløp. Her sørger rørleggeren for at både rør og avløp fungerer før du skal montere for eksempel vask og hvitevarer.

Elektriker
Et nytt kjøkken krever mye strøm til både hvitevarer og belysning i rommet. Elektrikeren sørger for å føre strømledningene i veggene og etablere uttak og kontakter for både lys, hvitevarer og annet elektrisk utstyr.

Murer
Gulv og vegger må være ferdige før kjøkkenet monteres. Hvis du for eksempel velger gulvfliser eller betonggulv, trenger du en murer som kan klargjøre underlaget på kjøkkenet ditt. Du trenger også en murer hvis veggene skal pusses.

Snekker
Hvis taket må rives i forbindelse med kjøkkenrenoveringen, eller det skal settes opp nye gipsvegger på kjøkkenet, trenger du en snekker som kan stå for den delen av prosjektet.

Maler
Når alt grovarbeidet er unnagjort, fra støping av gulv, fresing av rør til el-installasjon, kommer maleren og gjør siste finish. Da får veggene og taket siste strøk, det legges for eksempel på strie og males, slik at kjøkkenrommet står helt klart til montering av kjøkkenet ditt.

Når kjøkkenet monteres

Kjøkkenmontør
Kjøkkenmontøren er ansvarlig for å bygge opp kjøkkenet ditt, fra montering av skap og skuffer til justering av dørene og den siste finishen. I mange tilfeller er det også kjøkkenmontøren som monterer benkeplaten og fuger mellom benkeplate og vegg eller fliser.

Etter at kjøkkenet er montert

Murer
Når kjøkkenet er montert og alle elementene er på plass, trenger du en murer hvis det skal legges fliser på veggen over benkeplaten.

Elektriker
Når kjøkkenmontøren er ferdig med arbeidet sitt, er du nesten i mål – da mangler du bare å få resten av hvitevarene koblet til. Det er elektrikerens oppgave å koble til hvitevarene slik at for eksempel stekeovn og kjøleskap blir klart til bruk.

Rørlegger
Når vasken og oppvaskmaskinen er på plass, trenger du rørleggeren til å installere kran / quookeren og avløp osv. før du kan ta i bruk disse elementene på kjøkkenet.

Rengjøring
Gratulerer! Kjøkkenet ditt er montert og alt er koblet til. Nå mangler du bare den siste rengjøringen før du kan sette alt servise og kjøkkenutstyr på plass. Her kommer du langt med en godt oppvridd klut med litt såpe på – da blir det siste byggestøvet raskt fjernet. Så er du klar til å lage mat i nye, vakre omgivelser.