Hvor lang tid tar det å designe et nytt kjøkken? Hvor lang tid tar det å montere? Og hva skal gjøres klart før den tid? Det er mange spørsmål og trinn man må gjennom ved kjøp av nytt kjøkken. Denne tidslinjen gir deg en oversikt over hele kjøkkenkjøpet, fra drøm til ferdig resultat.

Før du finner kjøkkenfirma

Før du starter opp med møter hos en kjøkkenkonsulent, kan det være lurt å få oversikt over noen grunnleggende ting. Først og fremst praktisk informasjon som kjøkkenmål, tidsplan og budsjett. Det kan også være lurt å skrive ned noen ord om kjøkkendrømmen. Hvilket materiale liker du, eller hvilken benkeplate eller hvitevarer har du alltid drømt om? Du kan også besøke ulike kjøkkenfirmaer, slik at du i forkant har en formening om design og materialer på forhånd.

Trinn 1 (12 timer)
Første møte med kjøkkenkonsulent

Når du skal møte kjøkkenkonsulenten for første gang, kan du enten dra innom kjøkkenbutikken eller bestille et møte på forhånd. Begge deler er uforpliktende. Du bør regne med at det første besøket i butikken tar cirka 1,5 til 2 timer. Her får du muligheten til å se og ta på, dra ut skuffer og få inspirasjon til farger, overflater og design. Det er også her du snakker med kjøkkenkonsulenten om konkrete hensyn til budsjett, tidsplan og valg av materialer, fra dører til benkeplate, ønsker om spesielle skap, hvitevarer, vask og armatur.

Du bør regne med at det første besøket i butikken tar cirka 1,5 til 2 timer.

Trinn 2 (24 dager – kan imidlertid være lengre i travle perioder)
Design og innredning

Basert på det første møtet tegner kjøkkenkonsulenten et forslag til kjøkkeninnredningen din, med utgangspunkt i det du ønsker og har drømt om. Her trenger kjøkkenkonsulenten mål av selve kjøkkenet, plassering av avløp, vann og elektrisitet, i tillegg til informasjon om spesifikke ønsker og behov.

Trinn 3 (1-2 timer)
Kjøkkenpresentasjon

Etter en ukes tid etter det første møtet, kan tegningene av det nye kjøkkenet være klart. Dette møtet avtales individuelt, avhengig av tidsaspektet for kjøkkenkjøpet. Du kan med fordel avtale et møte i egen bolig, slik at kjøkkenkonsulenten får muligheten til å ta nøyaktige mål. Du må regne med at det tar cirka to timer å legge frem kjøkkenforslaget med designløsninger og et detaljert budsjett. Dersom det oppstår nye ønsker på møtet, blir både design og budsjett rettet opp i møtet eller like etter. Det er også her du kan diskutere ønsker for levering og montering av det nye kjøkkenet.

Trinn 4 (2-4 dager)
Justering

Kjøkkenkonsulenten tilpasser kjøkkentegningene etter møtet, og deretter vil bestillingen for det nye kjøkkenet bli sendt deg for godkjenning.

Trinn 5 (4-6 uker)
Produksjon

Det nye kjøkkenet blir satt i produksjon hos kjøkkenfirmaet basert på tegningene og målene til kjøkkenkonsulenten. Det vil vanligvis ta 4–6 uker.

Trinn 6 (4-6 uker)
Klargjøring

Mens det nye kjøkkenet er i produksjon, skal selve kjøkkenrommet klargjøres til montering. Før kjøkkenet ankommer, må du ha kontroll på følgende:

  • Riving av gammelt kjøkken
  • Installasjon av strøm, vann og avløp
  • Flytting og gjenoppbygging av vegger, om nødvendig
  • Ferdigstillelse av gulv og tak
  • Maling av vegger og tak

Trinn 7 (2-3 dager)
Montering

Gratulerer! Ventetiden er forbi. Nå skal kjøkkenet monteres. Du bestemmer selv om du vil bruke egne håndverkere, eller om kjøkkenfirmaet skal sørge for monteringen. Vanligvis tar det 2–3 dager å montere et gjennomsnittskjøkken, og da må du ha håndverkere eller kjøkkenfirmaet til å koble til vann, strøm og avløp. Hvem som gjør hva, kan du med fordel avtale med kjøkkenkonsulenten på forhånd – da blir prosessen best.