Et kjøleskap er ikke lenger bare et kjøleskap. Det samme gjelder resten av hvitvarepakken på kjøkkenet ditt. Og heldigvis for det. Spesielle funksjoner, kapasitet og design gir deg muligheten til å få akkurat det som er riktig for deg og hjemmet ditt.

Før du kjøper hvitevarer, er det en rekke ting du må tenke over. For eksempel om jeg er typen som trenger mye kjøleplass til grønnsaker? Eller trenger jeg mindre fryseplass, siden behovet mitt ikke er like stort lenger? Så er det spørsmål om energimerking og pris, og disse to parametrene henger som regel sammen. Jo høyere pris, jo mer kan du spare på strømregningen. Designet spiller også en viktig rolle, siden de fleste hvitevarer ofte har en fremtredende rolle på kjøkkenet, med mindre du velger en innebygd løsning.

Her er vår guide til hva du skal tenke på når du velger nye alt av hvitevarer som kjøleskap, fryser, oppvaskmaskin, stekeovn, platetopp, quooker og kjøkkenvifte.

 

Kjøl og frys

Når du skal ha et nytt kjøleskap, kombiskap eller fryser, må du først og fremst tenke på kapasiteten. Hvor mange er vi i husstanden og hvor mye plass trenger jeg. Når det feks. gjelder fryseplass, sier en tommelfingerregel at en person som bor alene trenger 50 liter. For hver ekstra person legger du til 30 liter fryseplass. Noen velger et kombiskap som rommer alt, mens andre prioriterer et kjøleskap på kjøkkenet og plasserer fryseren et annet sted, for eksempel i vaskerommet. Du bør også vurdere om du vil ha en frittstående eller integrert løsning, der teknikken er gjemt bak frontene.

Funksjoner som er verdt å følge med på:

Nullsone
Noen kjøleskap har en nullsone som med en temperatur på 0 grader egner seg godt til for eksempel grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt og fisk. På grunn av den lave temperaturen forlenger nullsonen holdbarheten til maten og reduserer dermed matsvinnet.

“Turbo”-kjølefunksjon
Denne funksjonen kjøler raskt ned kjøleskapet ditt hvis du for eksempel har hatt døren åpen i lang tid, eller nettopp har fylt hyllene med nyinnkjøpte matvarer.

Wifi
Betjening via wifi, slik at du fjernstyre både kjøl og fryser når du ikke er hjemme – eller bare er i et annet rom.

Is- og vanndispenser
Flere kjøleskap kan fås med is- og vanndispenser, slik at du alltid har iskald drikke for hånden.

Oppvaskmaskiner

Størrelse og kapasitet er viktige faktorer når du skal velge ny oppvaskmaskin. Kapasiteten måles vanligvis i antall kuverter. Smale oppvaskmaskiner egner seg der det er trangt om plassen og husstanden består av få personer. Hvis du derimot har en stor familie, eller ofte huset fullt av venner, bør du vurdere en XXL oppvaskmaskin.

Du bør også være oppmerksom på lyden. Hvis oppvaskmaskinen skal stå i et oppholdsrom, er det lurt å vurdere en stillegående versjon. Hvis du derimot har en egen spisestue, trenger støynivået ikke være så avgjørende. Det kan også ha stor visuell betydning for det nye kjøkkenet ditt om oppvaskmaskinen er en frittstående modell eller gjemt bak en front som matcher resten av kjøkkenet.

 

Funksjoner som er verdt å følge med på:

Heis
Noen oppvaskmaskiner har innebygget heis på de nederste kurvene, slik at du ikke må bøye deg eller belaste ryggen for å tømme maskinen.

Programmert for hverdager
Du kan få oppvaskmaskiner med programmerbar starttid, skåne- og gryteprogram samt hurtigprogram; alle sammen funksjoner som gjør hverdagen litt enklere.

Smarte fronter
Noen oppvaskmaskiner har også innebygde dørfunksjoner. Du kan for eksempel få modeller med dører som åpnes av seg selv når innholdet skal tørke, eller dører som åpnes når du banker på dem.

Wifi
Betjening via wifi, slik at du kan fjernstyre oppvaskmaskinen din når du ikke er hjemme – eller bare er i et annet rom.

Lys
Noen oppvaskmaskiner har innvendig lys. Du kan også få modeller med en diode som lyser opp gulvet og viser om maskinen går eller er ferdig.

Det finnes mange typer ovner. Les om dem her.

Stekeovn

Akkurat som ved kjøl og frys, bør du vurdere kapasiteten når du ser etter ny stekeovn. Hvis du bor alene, trenger du kanskje ikke den store modellen, men hvis du inviterer hele familien på store steker hver søndag, kan du vurdere to stekeovner. Det finnes mange forskjellige stekeovnstyper, og her får du en oversikt over de vanligste.

Forskjellige typer stekeovner:

Konvensjonell stekeovn
En konvensjonell stekeovn, også bare kalt en vanlig ovn, er enkelt utstyrt. Her kan du ikke forvente flere funksjoner enn over- og undervarme.

Varmluftsovn
Denne stekeovnen har i tillegg til over- og undervarme også varmluft. Det er oftest en fordel å bruke varmluft, siden varmen da fordeles bedre i ovnen og sikrer ensartet og bedre varmeoverføring.

Dampovn
Dampovnen blir stadig vanligere, ikke bare i profesjonelle kjøkken, men også i vanlige hjem. Denne typen ovn er ideell til skånsom tilberedning av for eksempel grønnsaker og fisk. Stekeovner med dampfunksjoner kan også løfte bakevarene til et nytt nivå. En dampovn har også vanlig varmluft, over- og undervarme.

Kombiovn
En kombiovn kombinerer, som navnet sier, flere ovnstyper. En kombiovn har vanligvis mange tradisjonelle funksjoner, for eksempel varmluft, grill også videre. I tillegg har ovnen også mikro- eller dampeffekt.

Sous vide-ovn
Sous vide er egentlig tilberedning i 2 trinn. Først vakuumpakker du råvarene, deretter tilberedes maten i ovnen. Når du lager mat i en sous vide-ovn, tilsvarer det egentlig å lage mat i vannbad med akkurat den temperaturen du ønsker – akkurat som de profesjonelle kokkene.

Funksjoner som er verdt å følge med på:

Uttrekksskinner
Du kan få stekeovner med uttrekksskinner som gjør det enklere å ta stekebrett, rister og fat både inn og ut.

Steketermometer
I dag kan du få de fleste stekeovner med et steketermometer med en ledning som kobles til inne i ovnen,slik at du kan følge med på temperaturen til maten i ovnsdisplayet.

Pyrolytisk rengjøring
Dette er rengjøring av ovnsrommet med pyrolyse ved ekstremt høy temperatur, slik at alt innvendig fett og smuss brennes til aske som er lett å tørke bort etterpå.

Damprengjøring
Damp er en skånsom rengjøringsform. Også for stekeovnen din. Rengjøringsprogrammer fjerner effektivt smuss og bløtgjør samtidig fastbrente fett- og matrester. Overflødig vann er lett å tørke opp, og slik slipper du å skure og skrubbe for å få stekeovnen ren.

Automatisk matlagingsprogram
Noen stekeovner er så intelligente at de også vet hvordan maten din skal tilberedes. Skal du for eksempel lage lasagne til middag, kan en stekeovn med matlagingsprogram selv beregne den perfekte temperaturen og tilberedningstiden.

Wifi
Betjene via wifi slik at du kan fjernstyre ovnen hvis du er et annet sted i huset.

Platetopp

De aller fleste platetoppene er i dag basert på induksjon, noe som gir en effektiv og rask oppvarming. Selvfølgelig kan du fortsatt få de klassiske keramiske platetoppene hvis du foretrekker det, men fordelene med induksjon har nå blitt mange.

Hvis du velger en induksjonstopp, kan du velge mellom 1-6 soner på platetoppen, og de fås også i flere forskjellige bredder, vanligvis mellom 60 og 90 cm. Du kan også velge en platetopp der sonene kan sammenkobles, slik at du uten problemer kan bruke grillpanner og store gryter.

Funksjoner som er verdt å følge med på:

Integrert kjøkkenvifte
Flere og flere produsenter tilbyr platetopper med integrert kjøkkenvifte, som i bunn og grunn er en kjøkkenvifte som er integrert ned i platetoppen. Dermed slipper du en kjøkkenvifte over platetoppen, noe som gir deg større frihet når du skal designe kjøkkenet ditt.

Enkel betjening
Noen platetopper lar deg betjene kjøkkenviften, slik at du kan styre på / av og hastighet.

Matlagingstermometer
Du kan velge en platetopp med matlagingstermometer, slik at du kan lage mat med sous vide på platetoppen. Denne funksjonen krever ikke spesielle kokekar.

Flere og flere produsenter tilbyr platetopp med integrert avtrekk.

Kjøkkenvifte

Det er mange muligheter når det gjelder kjøkkenvifter. Og heldigvis for det, for det finnes også mange forskjellige typer kjøkken. Når du skal velge hvilken modell som passer best til dine behov, må du ta hensyn til både størrelse, kapasitet og støynivå.

Skal løsningen være fritthengende, montert på veggen eller integrert i platetoppen? Her får du oversikt over de vanligste modellene på markedet.

Forskjellige typer kjøkkenvifte:

Fritthengende kjøkkenvifte
En kjøkkenvifte kan alltids være et designelement på kjøkkenet – det er den fritthengende løsningen et godt eksempel på. I tillegg til å fjerne os og damp fra matlaging, kan denne modellen også bidra til å understreke din personlige stil som et skulpturelt element som henger ned i rommet.

Vegghengt kjøkkenvifte
En vegghengt kjøkkenvifte kan bidra til å gi kjøkkenet ditt et skarpt og moderne utseende. Hvis du velger en modell som har avtrekk gjennom veggen, unngår du også synlige avtrekksrør og “støy” for øyet.

Uttrekkbar kjøkkenvifte
Hvis du ikke har så mye plass på kjøkkenet ditt, kan en uttrekkbar kjøkkenvifte være et godt valg. Denne løsningen kan bygges inn i et overskap slik at den ikke fyller hele rommet, og kan trekkes ut når du trenger det.

Integrert kjøkkenvifte
Hvis du vil ha en kjøkkenvifte som er veldig diskret, er den integrerte løsningen et godt valg. Du kan for eksempel få kjøkkenviften integrert i platetoppen eller integrert i benkeplaten, en såkalt benkeventilator. Kjøkkenviften kan også monteres i taket, slik at den blir nesten usynlig.