Slik får du mest mulig ut av plassen bak kjøkkenfrontene

Å innrede et nytt kjøkken handler ikke bare om valg av materialer og design. Det handler også om funksjonalitet, holdbarhet og plass. Her får du en guide med forskjellige skap- og skuffeløsninger slik at du kan innrede kjøkkenet ditt smart – også bak kjøkkenfrontene.

Det finnes tre typer kjøkkenskap: overskap, underskap og høyskap. De fleste kjøkken har som regel en kombinasjon av alle skapene, utformet etter plass og behov i det enkelte kjøkkenet. Plass kan man aldri få nok av, spesielt ikke på et kjøkken, så det gjelder å utnytte plassen best mulig.

Skap med plass

Hvis du vil ha daglig glede av kjøkkenskapene dine, krever det to ting: Plass og tilgjengelighet. Med andre ord dreier det seg om å innrede skapet på en sånn måte at du får utnyttet hver eneste kubikkcentimeter best mulig. Det finnes mange forskjellige skaptyper og mange forskjellige typer innredning – du må bare å finne den løsningen som passer best til dine behov.

Hjørneskap
Hjørneskap er geniale. De utnytter all plassen i hjørnene på kjøkkenet, der det ellers ville gått mye plass til spille. Hjørneskap er også både store og dype, og kan derfor romme mye kjøkkenutstyr. Utfordringen kan være å beholde oversikten og finne tingene som star bakerst i hjørneskapet, men hvis du velger en karusell eller uttrekkbar hylle, er det lett å holde oversikten over både kjøkkenapparater og -utstyr.

Uttrekkbart skap
Med et uttrekkbart skap er det lett å få tak i alle ting og holde oversikten så du ikke må bruke et hav av tid og akrobatiske øvelser for å finne boksen med hakkede tomater innerst i skapet. Det uttrekkbare skapet kan brukes som et stort spisskammers eller et mindre krydderskap – det er bare fantasien som setter grenser.

Et godt tips:

Utnytt høyden

Overskap er en god måte å få mer plass til oppbevaring. Både overskap, og høyskap for den saks skyld, kan gå helt opp til tak, slik at du utnytter hver centimeter på kjøkkenet ditt. Hvis du ikke kan nå de øverste hyllene, kan en pen krakk eller taburett bli en fast del av innredningen. Hvis du har mindre barn, kan de også bruke de ekstra centimeterne under føttene for å nå opp til benken slik at de kan være med på matlagingen.

Vitrineskap
Hvorfor gjemme bort favorittglassene dine eller arvestykker bak lukkede kjøkkenfronter når du kan stille dem ut i et vitrineskap som står der du bruker tingene mest, nemlig på kjøkkenet. Du kan få både overskap og hele vitrineskap som kan integreres i kjøkkenrommet så det passer inn med resten av stilen.

Sjalusiskap
Dette er en genial løsning hvis du vil gjemme bort rotet i en hast. Eller bare ha rene overflater fra tid til annen. Sjalusiskap med dører som kan rulles elegant ned, kan brukes til så mangt. Du kan for eksempel gjemme bort kjøkkenmaskiner, samtidig som du har lett tilgang til dem i hverdagen. Du kan også bruke sjalusiskap som ditt eget baristahjørne – mulighetene er mange.

Innbyggingsskap
Flere og flere velger å gjemme hvitevarene sine bak fronter. Det gir et roligere uttrykk på kjøkkenet med plass til rene linjer og ubrutte overflater. Du kan få bygd inn både oppvaskmaskin og kjøle- og fryseskap, både med og uten håndtak, som passer til uttrykket du har på resten av kjøkkenet.

Oversiktlige skuffer

Å, den skuffen. Du kjenner følelsen, ikke sant? Virvaret av rot, der du ikke finner noe som helst. Men slapp av, den tid er forbi. For selv skuffer er lette å organisere hvis du bare har den rette løsningen.  Skuffer har også blitt stadig mer populært på kjøkkenet fordi du trekker ut innholdet, og dermed får lettere oversikt over alt kjøkkenutstyr og matvarer.

Skuffeinnsatser
Tre eller plast, med eller uten sider. Til kniver, bestikk, krydder eller for å organisere roteskuffen. Skuffeinnsatser er en genial oppbevaringsløsning som er lett å holde oversikt over – og enkle å rydde og holde rene. Det finnes mange forskjellige løsninger i mange forskjellige materialer.

Tilbehør
Tallerkenholder, alufoliekutter og en romdeler for matskuffen. Innrettingen av kjøkkenet ditt, også i skuffene, er i dag full av muligheter, så husk å spørre kjøkkenkonsulenten om hvilke alternativer du har.

Spesialskuffer
Det finnes mange spesialløsninger til kjøkkenet, også når det gjelder skuffer. Du kan for eksempel få sokkelskuffer som utnytter den ledige plassen under kjøkkenskapene til oppbevaring. Du kan også få en uttrekkbar benkeplate i skuffen hvis du har bruk for mer arbeidsplass. Og uttrekkbart strykebrett for deg som trenger å ha et strykebrett for hånden. Mulighetene til å tilpasse og skreddersy kjøkkenet ditt er mange, så rådfør deg med en god kjøkkenkonsulent og høre mer om muligheten du har.

Plass til spesielle behov

Avfallshåndtering
Både verden og hverdagen forandrer seg hele tiden, og det er viktig å tilpasse seg nye krav og behov. Når du innrede kjøkkenet ditt, og spesielt skapet under kjøkkenvasken, er det lurt å ha kildesortering i tankene. I de fleste kommuner er det et krav om at du sorterer kjøkkenavfallet før du kaster det i avfallsdunkene, og dette krever en del plass. De aller fleste steder sorteres avfallet i matavfall, restavfall, metall og glass, plast og papp/papir. Til dette finnes det forskjellige avfallssystemer som passer inn på kjøkkenet, slik at det blir enklere og tidsbesparende å kildesortere avfallet ditt.

Vekk med robotstøvsugeren
Robotstøvsugeren vinner innpass i stadig flere hjem, men hvor i all verden skal vi gjøre av den når den ikke er i bruk? Hos AUBO kan du få en integrert garasje i kjøkkensokkelen, slik at du utnytter ledig plass under kjøkkenskapene til oppbevaring av støvsugeren.