Det finnes de som er flinke på kjøkkenet. Det finnes de som er så flinke at de kan leve av det. Så finnes det et enda sjeldnere slag: Stjernekokker som vinner gull i Bocuse d’Or og kan kalle seg verdensmestere i gastronomi. Norske Ørjan Johannessen er i den siste gruppen.
Femti kilometer sør for Bergen, ut mot kysten på Selbjørn, ligger Bekkjarvik. Med kun 583 innbyggere gjør ikke denne lille landsbyen så mye ut av seg. Hvis vi ikke regner med det sjarmerende gjestgiveriet på kaien. Bekkjarvik Gjestgiveri ble i nesten 40 år drevet av ekteparet Asta og Øystein Johannesen, som virkelig brenner for mat. Tvillingsønnene Arnt og Ørjan var derfor nesten «genetisk disponerte » for å jobbe med mat. Og allerede da de var 12 år gamle begynte de å hjelpe til på kjøkkenet til restauranten. Siden den gang har det bare gått én vei. I dag er begge brødrene anerkjente mesterkokker – og for Ørjan kom det foreløpige høydepunktet i den gastronomiske karrieren hans i Lyon i januar 2015, da han kunne løfte den ettertraktede gullstatuetten av Paul Bocuse som bevis på at han hadde vunnet Bocuse d’Or.
Med tittelen tok Ørjan siste steg opp mot gastronomiens absolutte verdenselite. Der oppe er alle dører åpne, og Michelin-restauranter i Paris, Tokyo og New York står i kø for å få en bit av deg. Men likevel er den 35 år gamle stjernekokken fra Vestlandet fortsatt å finne sammen med broren på kjøkkenet i Bekkjarvik Gjestgiveri. «Bocuse d’Or var en fantastisk opplevelse. Å sette seg et mål om å vinne verdens mest prestisjetunge konkurranse innen egen bransje, for så å nå helt til topps etter ti tusener treningstimer og mange år med blod, svette og tårer er en helt fantastisk følelse,» sier Ørjan Johannessen og smiler med et smil som er like jordnært som maten hans er himmelsk. «Men bare kikk ut gjennom vinduet hvis du vil forstå hvorfor jeg fortsatt er på Bekkjarvik Gjestgiveri sammen med familien min,» tilføyer den gastronomiske superstjernen og peker ut mot den storslåtte panoramautsikten utenfor hans eget og kona Cecilies kjøkken, kun noen få hundre meter fra familiehotellet. «Kvalitet er jo mange ting» sier han. «For min del gjenspeiles det i nesten alle valgene jeg tar – menneskene jeg har rundt meg, valget av råvarer, butikkene jeg handler i, porselenet vi spiser fra, og så videre.» Ørjan reflekterer et øyeblikk over egne ord og legger til: «I min rolle som kokk handler kvalitet også om å kunne skape en historie eller et øyeblikk av noe helt enkelt.»
Selv om Ørjan Johannessen tilbringer store deler av sine våkne timer med kokkehatten på hodet, skinner lidenskapen for gastronomi også gjennom på privaten. Da han og Cecilie bygget sitt nye hjem i Bekkjarvik, var kjøkkenet derfor et av rommene paret brukte mye tid på å utforme. «Det som er viktig for å oppnå et godt resultat, er å ha behovene avklart på forhånd, både når det gjelder det funksjonelle og det estetiske,» sier den norske kjøkkenkjenneren, som valgte å bruke hele 70 kvadratmeter på kjøkkenet sitt. «Vi ville gjerne ha et stort rom der hele familien har god plass til å kose seg sammen, og hvor matlagingen kan være et felles samlingspunkt for det sosiale,» sier han. Når det gjelder å få et kjøkken som fungerer optimalt, avslører Ørjan Johannessen en liten hemmelighet: «Jeg er nok litt nerdete når det gjelder kjøkken, men jeg er også ganske lat, som uten tvil har resultert i smartere og bedre løsninger på kjøkkenet. Hvordan kan jeg gjøre en oppgave enklere og raskere, men samtidig få det til å smake bedre? Dette arbeider jeg med hele tiden, og det virker nesten hver gang.»
Som kjøkkenkjenner av høyeste rang vet stjernekokken også akkurat hva han liker med familiens store AUBO-kjøkken. «Fremfor alt handler det om funksjonalitet. At alt fungerer og at jeg kan stole på kjøkkenet,» sier Ørjan og legger til at kjøkkenet er skreddersydd til hans personlige arbeidsteknikk og rutiner. Han fremhever også de rene linjene til AUBO-kjøkkenet. «Det enkle danske designet passer veldig godt til tankene mine om simplicity. Og så er det selvsagt viktig at materialene er av høy kvalitet.»
Hvis vi ser på listen over vinnere av Bocuse d’Or siden konkurransen ble stiftet i 1987, gir det god grunn til å kjenne på litt skandinavisk stolthet. Ikke overraskende topper Frankrike listen med syv gullvinnere, men deretter kommer Norge, Danmark og Sverige på de tre neste plassene med henholdsvis fem, to og én verdensmestre. Vi kan derfor trygt påstå at når det gjelder kjøkken, gastronomi og høy kvalitet, så har vi ganske god kontroll i alle tre søsterlandene. «Absolutt,» sier Ørjan Johannessen, som er den siste av de fem norske gullvinnerne. «Vi har veldig gode kjøkkentradisjoner i Skandinavia. Og som kokk er jeg utrolig stolt av å være ambassadør for bransjen min,» sier han og retter blikket ut gjennom de store panoramavinduene på kjøkkenet, ut mot den vakre fjorden hvor små båter tøffer ubekymret rundt i den varme ettermiddagssolen. «Bare se,» oppfordrer mesterkokken. «Dette, det må da være av fineste karat, eller hva?»
I over 30 år har AUBO bygget på vestjysk anstendighet. Det handler for eksempel om tillit og trygghet. Om å holde det vi lover i alle situasjoner. Om å gjøre alt vi kan for å gi kunden det beste mulige produktet. Hver gang.
Dansk anstendighet